We halen warmte letterlijk uit de grond

Energiezuinig gebouw, maar dan anders

“Het allereerste idee voor deze plek was een medisch bedrijfsverzamelgebouw,” vertellen eigenaren Jan en Eline Rijnders. “Een groot deel van de huurders werkt in de (para)medische sector. Maar Terra is uiteindelijk een plek geworden waar vele branches zich thuis voelen.”

"Een energieneutraal gebouw"

De manier van bouwen was een belangrijk uitgangspunt: “We wilden van Terra een energiezuinig gebouw maken, maar dan wel op onze eigen manier,” aldus Jan. En dat is gelukt: “In 2022 hielden we zelfs 15000 kWh over, ondanks het led-scherm en de lader voor elektrische auto’s,” verduidelijkt de eigenaar, die als tandarts ook werkzaam is in Terra.

Dankzij Jans brede interesse voor natuurkunde en bouw werd op alle details gelet. Hij ontwierp, met zijn echtgenote Eline, zelf het gebouw. Daarbij nam hij een groot deel van de casco bouw en de techniek voor zijn rekening, met behulp van enkele gespecialiseerde bedrijven. Er zijn veel bijzonderheden, vertelt Jan: “Zo halen we de warmte letterlijk uit de grond. Daarvoor legden we maar liefst elf kilometer leiding onder het gebouw aan.

Duurzaam huren

Terra is voorzien van drie-/vierlaags glas. Dit zorgt voor een uitstekende isolatie en beschermt tegen geluiden van buiten. Bovendien is het een van de eerste utiliteitsgebouwen in Nederland die gebouwd is met dubbel isolerende bouwblokken (het ‘Lego-systeem’), waartussen beton is gestort. Dat zorgt, samen met betonkernactivering en een warmte-installatie met warmte-/koudeopslag in de bodem, voor een constant binnenklimaat. In combinatie met de zonnepanelen op het dak maakt dit het pand energieneutraal.

Energiezuinig werken

Het resultaat mag er zijn: een energieneutraal gebouw dat in 2012 werd opgeleverd. Het eerste gebouw in Nederland dat op deze manier is gebouwd, met veel passie en vakmanschap. Het geheel is voorzien van ultradikke, geluidswerende en isolerende muren. In de loop der tijd zijn er diverse veranderingen aangebracht met de nieuwste duurzame innovaties.
Ook voegden de eigenaren een volledig glazen uitbouw toe, met daarin de ontvangsthal.

Benieuwd? Maak een afspraak voor een vrijblijvende rondleiding!